Hoe ga ik te werk

Vooral bij kinderen is vertrouwen het allerbelangrijkste, kinderen komen vaak onzeker of heel verlegen binnen. Eerst wordt er iets te drinken en wat lekkers aangeboden. Dan begint de eventuele styling en wordt er een praatje en een grapje gemaakt om het vertrouwen te winnen. Vaak doe ik de haarstyling zelf. Over het algemeen maak ik geen gebruik van makeup, indien dit echter gewenst is kan een visagiste bijgeboekt worden, ik doe bij kinderen echter geen high-fashion shoots met extreem veel makeup, ik hou meer van puurheid en laten zien hoe kinderen echt zijn.

 

Maar dan begint de shoot. Zo’n fotoshoot is toch spannend en vooral als het de eerste is. Daarom pak ik ook nooit direct mijn camera, maar win ik eerst het vertrouwen van het kind. Sommige kinderen zijn ware verhalen vertellers, ik laat ze hun ogen sluiten en laat ze een paar keer diep in en uit ademen. Vertel je verhaal maar, heb je broertjes of zusjes? Doe je aan sport? Wat zijn je hobby’s? Wat vind je leuk? Neem je eerste pose maar aan volgens mijn aanwijzingen, adem nog maar 2 keer diep in en uit, open langzaam je ogen, klik. Ze waren even in hun eigen wereld en heb ze de volle aandacht gegeven en die kinderen dachten, hé het draait om mij. Dan is dat vertrouwen en de ontspanning er al.

Ik heb al zoveel kinderen gezien die heel verlegen binnen kwamen of zelfs niet durfden. Ook hoor ik vaak, dat is niets voor mijn kind, want die is heel onzeker en durft dat niet of juist mijn kind is zo druk, die krijg je nooit op de foto. Ik ben zelf een rustig persoon en dat straal ik ook uit. Lange tijd ben ik zelf ook heel onzeker geweest en dat voel ik perfect aan bij de kinderen en dat de kinderen voelen dat ook dat ik hun gevoelens begrijp. Aan het eind van de shoot gaven deze kinderen me een high five en met een dikke glimlach op hun gezicht.

Die connectie is zo belangrijk bij kinderfotografie.

Copyright Robtopfoto