Powerkids - Rune

Rune is niet echt ziek, maar toch wilde ik haar ook toevoegen aan het powerkids project. In 2021 werd ik door een club vrijwilligers, die verbonden is aan het ziekenhuis in Praag en zich inzet voor kinderen met Cystic Fybrosis (taaislijmziekte), gevraagd om een interne campagne voor hun te doen. Dit om de kinderen met deze ziekte meer voorlichting te kunnen geven. Bij taaislijmziekte komt er dik slijm vanuit de maag in de longen, de ernstige gevallen moeten 24 uur per dag een slang met afzuigapparatuur in hun mond dragen die het slijm bij de longen weg houdt. Om te voorkomen dat ze teveel bewegen met de slang in hun keel, krijgen ze ook nog een nekkraag om. Aangezien zelfs een verkoudheid een risico kan vormen voor deze kinderen, konden deze kinderen tijdens corona hun opa's en oma's en vriendjes niet zien.

Het vormde ook een te groot risico om deze kinderen op te zoeken en was ook vrijwel onmogelijk vanwege alle maatregelen om de grens over te gaan. Dus zocht ik in opdracht een kindermodel die dit wilde doen tegen betaling en hierbij werd Rune gekozen.
Rune moest dus als 8 jarig gezond meisje een soort masker voor haar mond dragen dat met een klittenband strak om haar nek zat. Dan daar doorheen een slang die in haar mond stak, gelukkig niet zoals in het echt helemaal tot haar longen, maar wel een klein stukje haar keel in. Daarnaast dan ook nog de nekkraag die met klittenband strak om haar nek zat, waardoor ze haar nek niet meer kon bewegen, niet omhoog en omlaag en niet naar links en rechts. En dan na uren in zo'n benarde positie nog zeggen, ik vind het niet erg want het is voor een goed doel en grapjes maken, als ik kan nu stofzuigen. Omdat Rune zich urenlang zo kranig gedroeg voor dit mooie project, heb ik haar ook toegevoegd aan het powerkids project.

Rob Topfoto - Cystic Fibrosis
Rob Topfoto - Cystic Fibrosis
Rob Topfoto - Cystic Fibrosis